Warsztaty fermentacji

Kiszone truskawki? Kiszony kalafior?

Tak! I wiele, wiele więcej. Na warsztatach z fermentacji uruchamiamy kreatywność, bo jak powiedział kiedyś mój znajomy: „w kiszeniu ogranicza nas tylko wyobraźnia”.

Warsztaty to część teoretyczna, gdzie opowiadam o właściwościach kiszonek, o bezpieczeństwie tworzenia i zachęcam do próbowania nowych smaków i część praktyczna, czyli słoiki w ruch, więc każdy wychodzi ze swoimi własnymi fermentacyjnymi skarbami.

Luniversum

Po co Ci tyle octu?

Odpowiem na to pytanie podczas warsztatów, zachęcając do pójścia w moje ślady. Domowy ocet to niezastąpiony towarzysz w kuchni, sprzątaniu, ale też w domowej apteczce. Jego tworzenie jest wspaniałym procesem, który dostarczy wielu wrażeń i emocji.
W trakcie warsztatów nastawimy ocet od podstaw, zrobimy octowe maceraty ziołowe do apteczki i przygotujemy ocet, nazywany technicznym. Jak zawsze na moich warsztatach, każdy wychodzi ze swoimi własnymi fermentacyjnymi skarbami.

Luniversum

Z radością wprowadzę Was w świat domowych musztard.

Musztarda z przyprawą piernikową, musztarda z pieczonym jabłkiem – czy to brzmi zachęcająco? A może zrobimy musztardę według przepisu z książki kucharskiej z 1904 roku?

Dodam jeszcze, że gorczyca to także roślina lecznicza, czyli zdrowie na talerzu.

Zapraszam do wspólnego tworzenia.

Galeria